Tροχαντηρίτιδα

 

Τί είναι η τροχαντηρίτιδα;

«Τροχαντηρίτιδα» ή αλλιώς «τροχαντήριος θυλακίτιδα» ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία εμφανίζεται φλεγμονή στον ορογόνο θύλακο του μείζονος τροχαντήρα στο ισχίο.

Ο ορογόνος θύλακος είναι ένας μικρός «σάκος» που περιέχει υγρό και συμβάλλει στην ομαλή κίνηση της άρθρωσης. Παράλληλα, η παρουσία του είναι σημαντική για την αποτροπή τριβών μεταξύ των οστών και του τένοντα.

Η τροχαντηρίτιδα είναι συνήθως μια χρόνια κατάσταση και είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τον ασθενή.

 

 

Ποια είναι τα αίτια της τροχαντηρίτιδας;

Τα αίτια της τροχαντηρίτιδας ποικίλλουν. Η πάθηση μπορεί να οφείλεται σε:

  • Τραυματισμό του ισχίου
 • Λανθασμένη στάση του σώματος
 • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις και χρόνια επιβάρυνση του ισχίου
 • Ανατομική ανισοσκελία
 • Μυική βλάβη και αδυναμία
 • Παθήσεις της οσφυοϊερής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
 • Άλλες παθήσεις που επηρεάζουν το βάδισμα και επιβαρύνουν το ισχίο

 

Ποιους μπορεί να επηρεάσει η τροχαντηρίτιδα;

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι:

 • Γυναίκες, λόγω της ανατομίας της λεκάνης τους
 • Αθλητές (συχνότερα δρομείς ή ποδοσφαιριστές)
 • Ηλικιωμένοι
 • Υπέρβαρα άτομα
 • Άτομα που έχουν χειρουργηθεί στο ισχίο στο παρελθόν

 

 

Πώς εμφανίζεται η τροχαντηρίτιδα;

Το κυριότερο σύμπτωμα της τροχαντηρίτιδας είναι ο πόνος. Ο πόνος είναι κατά κανόνα οξύς και εντοπίζεται στην έξω πλευρά του ισχίου, δηλαδή πάνω από τον γοφό. Βέβαια, οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τροχαντηρίτιδα, μπορεί να αισθάνονται επίσης πόνο στο μηρό ή ακόμα και στο γόνατο. Δεν αποκλείεται και να δυσκολεύονται να κινήσουν το πόδι τους ή να περπατήσουν.

 

 

   

Αντιμετώπιση της τροχαντηρίτιδας

Η αντιμετώπιση της τροχαντηρίτιδας είναι χειρουργική, όταν τα συμπτώματα επιμένουν και ο πόνος είναι χρόνιος και αφόρητος.

 

Ποια είναι η θεραπεία της τροχαντηρίτιδας;

Η θεραπεία της τροχαντηρίτιδας εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο βρίσκεται η πάθηση και από την περίπτωση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Σε αρχικό στάδιο, η τροχαντηρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εάν ο πόνος είναι έντονος και ο ασθενής δυσκολεύεται να περπατήσει, τότε ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να χορηγήσει ενέσεις κορτικοστεροειδών.

 

Σε περιπτώσεις που οι προηγούμενες μέθοδοι είναι αναποτελεσματικές, τότε η λύση είναι το χειρουργείο.

 

 

Χειρουργική αντιμετώπιση για την τροχαντηρίτιδα

Η αντιμετώπιση της τροχαντηρίτιδας είναι χειρουργική, όταν τα συμπτώματα επιμένουν και ο πόνος είναι χρόνιος και αφόρητος. Η συντηρητική θεραπεία μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε επανεμφάνιση της πάθησης, ταλαιπωρώντας τον ασθενή. Έτσι, η χειρουργική θεραπεία μπορεί να δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα.

Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αφαίρεση του ορογόνου θυλάκου, όπου παρατηρείται η φλεγμονή. Ανάλογα την περίπτωση, η επέμβαση πραγματοποιείται είτε με ανοιχτή μέθοδο είτε αρθροσκοπικά.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πέτρος Μπουντογιάννης εξειδικεύεται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθήσεων του ισχίου. Ο ιατρός έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων στη χειρουργική πυέλου – ισχίου και εφαρμόζει σύγχρονα πρωτόκολλα αποκατάστασης. Εάν έχετε παρατηρήσει πόνο στο ισχίο, επικοινωνήστε άμεσα μαζί του για να σας βοηθήσει να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας.

 

Χρειάζεστε βοήθεια;

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Πέτρος Μπουντογιάννης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Στρατιωτικός Ιατρός

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματιολόγος Πέτρος Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο ΚΑΤ και σε ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας (Addenbrookes Hospital, Hinchingbrooke Hospital). Μετά την λήψη του τίτλου της ειδικότητας εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική Καταγμάτων της Πυέλου (κατάγματα λεκάνης) στο νοσοκομείο Hull Royal Infirmary της Μεγάλης Βρετανίας.

Επισκεφθείτε το Ιατρείο

Μοσχοπούλου 3, Κατεχάκη 11526, Αθήνα 

Πρόσβαση από το Μετρό (χάρτης)

Κλείστε Ραντεβού

Καλέστε καθημερινά 
09:00 - 21:00 στο τηλέφωνο 211 41 28 732

Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών
698 35 10 299

   Facebook

   Instagram

   Youtube

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ