Παγωμένος Ώμος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Με τον όρο «Παγωμένος Ώμος» νοείται η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία του άνω άκρου στην περιοχή του ώμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής αναφέρει πόνο στην περιοχή  και περιορισμό του εύρους των κινήσεών του προς μία κατεύθυνση.

Ο ιατρικός όρος του «Παγωμένου Ώμου» είναι η συμφυτική θυλακίτιδα, που περιγράφεται ως μία φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλει το πέταλο των στροφέων και το θύλακο της άρθρωσης. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ασθενής να αντιμετωπίζει δυσκολίες κατά την εκτέλεση καθημερινών κινήσεων.

Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση του «παγωμένου ώμου»;

Συχνά δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένο αίτιο για την πάθηση, οπότε αναφερόμαστε στον ιδιοπαθή παγωμένο ώμο. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει στο ιστορικό του ασθενούς κάποιος τραυματισμός γύρω από τον ώμο ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση, οπότε η κατάσταση του παγωμένου ώμου αποκαλείται δευτεροπαθής.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει η πάθηση;

Τα συμπτώματα του «παγωμένου ώμου» ξεκινούν, συνήθως, σταδιακά και στη πορεία επιδεινώνονται. Τα βασικότερα συμπτώματα είναι:

  • Η μείωση στη κινητικότητα του ώμου
  • Ο πόνος στην περιοχή του ώμου
  • Ο πόνος στην περιοχή του μπράτσου
  • Η δυσκαμψία κι η τοπικά αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή του ώμου

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της πάθησης;

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης του ασθενή και της λήψης του ιατρικού ιστορικού του. Στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα απώλειας της κινητικότητας της άρθρωσης του ώμου τότε ο Ορθοπαιδικός θα συστήσει την πραγματοποίηση ακτινολογικού ελέγχου, έτσι ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση;

Σε πρώτο χρόνο, ο Ορθοπαιδικός θα συστήσει έναν συνδυασμό με  αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Ταυτόχρονα, μπορεί να προτείνει στον ασθενή την τοποθέτηση παγοκύστης στην περιοχή του ώμου που πάσχει, ώστε να περιοριστεί η φλεγμονή. Το στάδιο του πόνου και της δυσκαμψίας της άρθρωσης μπορεί να διαρκέσει για μήνες.

Σε δεύτερο χρόνο, αν η κατάσταση του ώμου είναι αρκετά σοβαρή τότε ο Ορθοπαιδικός θα συστήσει τη χειρουργική θεραπεία. Η αρθροσκόπηση του ώμου προσφέρει τη δυνατότητα λύσης των συμφύσεων και κινητοποίησης της άρθρωσης.

Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε από την εμφάνιση της πάθησης;

Είναι αρκετά σημαντικό, ο ασθενής να επισκεφθεί τον Ορθοπαιδικό στα πρώιμα στάδια εμφάνισης της πάθησης. Η έγκαιρη εφαρμογή των συντηρητικών μέτρων μπορεί να προφυλάξει τον ασθενή από τη χειρουργική επέμβαση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον «Παγωμένο Ώμο» και την αντιμετώπισή του,  μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη , για μία ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και μία έμπειρη γνώμη.

 

Πέτρος Μπουντογιάννης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Στρατιωτικός Ιατρός

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματιολόγος Πέτρος Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο ΚΑΤ και σε ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας (Addenbrookes Hospital, Hinchingbrooke Hospital). Μετά την λήψη του τίτλου της ειδικότητας εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική Καταγμάτων της Πυέλου (κατάγματα λεκάνης) στο νοσοκομείο Hull Royal Infirmary της Μεγάλης Βρετανίας.

Επισκεφθείτε το Ιατρείο

Μοσχοπούλου 3, Κατεχάκη 11526, Αθήνα 

Πρόσβαση από το Μετρό (χάρτης)

Κλείστε Ραντεβού

Καλέστε καθημερινά 
09:00 - 21:00 στο τηλέφωνο 211 41 28 732

Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών
698 35 10 299

   Facebook

   Instagram

   Youtube

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ