Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση αποτελεί μια από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών. Χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική αντοχή, που συχνά οφείλεται στη μείωση της οστικής πυκνότητας και στη διαταραχή της αρχιτεκτονικής των οστών.  Εμφανίζεται, συχνότερα, σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε άντρες άνω των 50 χρόνων.

Ποιες είναι οι μορφές της οστεοπόρωσης;

Η οστεοπόρωση διακρίνεται σε διάφορες μορφές. Οι συχνότερες μορφές είναι:

 • Πρωτοπαθής οστεοπόρωση
 • Δευτεροπαθής οστεοπόρωση

Η πρωτοπαθής οστεοπόρωση αφορά την μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο και είναι συνδεδεμένη με την μείωση των οιστρογόνων των γυναικών.

Η δευτεροπαθής οστεοπόρωση αφορά συγκεκριμένους ασθενείς που είτε λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή είτε πάσχουν από ορισμένες παθήσεις, όπως για παράδειγμα ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της οστεοπόρωσης;

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να αφορούν είτε τις καθημερινές μας δραστηριότητες είτε  γονιδιακούς παράγοντες. Ορισμένες αιτίες είναι:

 • Γενετικές
 • Εμμηνόπαυση
 • Λήψη κορτιζονούχων φαρμάκων
 • Παθήσεις που σχετίζονται με τα οστά
 • Κάπνισμα
 • Αλκοόλ

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης;

Δυστυχώς, η οστεοπόρωση αποτελεί μια πάθηση που στα αρχικά της στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα. Με άλλα λόγια, η απώλεια της οστικής μάζας δεν δημιουργεί κανένα σύμπτωμα και συνεπώς, η ασθένεια εξελίσσεται αθόρυβα.

Οι ασθενείς με οστεοπόρωση, συνήθως, την ανακαλύπτουν έπειτα από ένα κάταγμα που προκλήθηκε από μια πτώση.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της οστεοπόρωσης;

Ο Ορθοπαιδικός θα συστήσει στον ασθενή να γίνει μέτρηση της οστικής του πυκνότητας. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για την μέτρηση της οστική πυκνότητας αποτελεί η μέθοδος της «δέσμης φωτονίων διπλής ενέργειας». Η μέτρηση γίνεται κατά κύριο λόγο στην σπονδυλική στήλη και στο ισχίο. Στη συνέχεια,  συγκρίνονται οι τιμές αυτές με ενός νεαρού ενήλικα. Τα αποτελέσματα αφορούν, συνήθως:

 • Την οστεοπενία, που εμφανίζονται τιμές από -1,5 έως -2,5
 • Την οστεοπόρωση για τιμές κάτω των -2,5
 • Την βαριά οστεοπόρωση για τιμές κάτω από -3,5

Πώς μπορεί να προληφθεί η οστεοπόρωση;

Η πρόληψη της οστεοπόρωσης αφορά την αλλαγή των συνηθειών του ατόμου. Μερικές από αυτές τις αλλαγές είναι:

 • Η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο. Το ασβέστιο βρίσκεται σε τροφές όπως γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και σε τρόφιμα όπως ο χυμός πορτοκαλιού, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το ψωμί.
 • Η λήψη Βιταμίνης D. Η λήψη αυτή μπορεί να γίνει είτε με την έκθεση του ατόμου στον ήλιο είτε από τρόφιμα όπως τα ψάρια, το συκώτι, τα γαλακτοκομικά και ο κρόκος αυγού
 • Η τακτική άσκηση, όπως για παράδειγμα το περπάτημα, το τρέξιμο, ο χορός κλπ.
 • Η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος

 

 

 

 

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;

Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης μπορεί να επιτευχθεί με την λήψη φαρμάκων, όπως  ασβεστίου και βιταμίνης D. Επίσης ιδιαίτερες κατηγορίες φαρμάκων που με διάφορους τρόπους αυξάνουν την οστική μάζα άμεσα ή έμμεσα, όπως τα διφωσφονικά, περιλαμβάνονται στη θεραπευτική μας φαρέτρα. Ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η οστεοπόρωση ο ιατρός θα καθορίσει το αντίστοιχο θεραπευτικό πλάνο, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την οστεοπόρωση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο και έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη. Ο ιατρός θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σας.

Πέτρος Μπουντογιάννης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Στρατιωτικός Ιατρός

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματιολόγος Πέτρος Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο ΚΑΤ και σε ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας (Addenbrookes Hospital, Hinchingbrooke Hospital). Μετά την λήψη του τίτλου της ειδικότητας εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική Καταγμάτων της Πυέλου (κατάγματα λεκάνης) στο νοσοκομείο Hull Royal Infirmary της Μεγάλης Βρετανίας.

Επισκεφθείτε το Ιατρείο

Μοσχοπούλου 3, Κατεχάκη 11526, Αθήνα 

Πρόσβαση από το Μετρό (χάρτης)

Κλείστε Ραντεβού

Καλέστε καθημερινά 
09:00 - 21:00 στο τηλέφωνο 211 41 28 732

Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών
698 35 10 299

   Facebook

   Instagram

   Youtube

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ