Αυχενικό Σύνδρομο

Ο αυχένας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κορμού και του κεφαλιού. Η αυχενική μοίρα αποτελείται από 7 σπονδύλους, που διαμορφώνουν μία δομή που μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές απαιτήσεις του ασθενή.

Με τον όρο αυχενικό σύνδρομο νοούνται τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής στην περιοχή του αυχένα, όπως για παράδειγμα πόνο, δυσκαμψία, νευραλγία κλπ..

Ποια είναι τα αίτια του αυχενικού συνδρόμου;

Τα αίτια του αυχενικού είναι πληθώρα, γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται η κατάλληλη και προσεκτική διάγνωση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, προκειμένου να βρεθούν τα αίτια του συνδρόμου.

Συχνό αίτιο εμφάνισης του συνδρόμου είναι η μυϊκή δυσλειτουργία. Είναι αλήθεια ότι οι πολλές ώρες εργασίας, σε συνδυασμό με την κακή στάση του σώματος και κατ’ επέκταση και του αυχένα, επιφέρουν σπασμούς στους μύες. Η κατάσταση αυτή δίνει τη δυνατότητα στον αυχένα να χάσει τη λόρδωσή του και να προκαλέσει προβλήματα.

Επιπρόσθετα, η εμφάνιση του συνδρόμου μπορεί να συνδέεται και με την κήλη του μεσοσπονδυλίου  δίσκου. Η αιτία αυτή αποτελεί την συχνότερη αιτία πόνου του αυχένα, από τη στιγμή που αποτελεί συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής. Χαρακτηρίζεται από την έλλειψη άσκησης, την καθιστική ζωή και το αυξημένο σωματικό βάρος. Άλλες, πιθανές αιτίες είναι:

  • Ο τραυματισμός του αυχένα
  • Η κεφαλαλγία
  • Η ύπαρξη αυτοάνοσων νοσημάτων
  • Η ινομυαλγία

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την αιτία που οδηγεί στο αυχενικό σύνδρομο, καθώς η έντασή τους μπορεί να είναι είτε ήπια είτε ανυπόφορη. Παράλληλα, η διάρκειά τους μπορεί να είναι από μερικούς μήνες μέχρι και χρόνια. Τα κύρια συμπτώματα είναι:

  • Ο πόνος στην περιοχή του αυχένα
  • Η εμφάνιση μουδιάσματος που ξεκινάει από τον αυχένα και φτάνει μέχρι το χέρι
  • Η αδυναμία των χεριών
  • Η ζάλη κι η δυσκαμψία
  • Ο πονοκέφαλος

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της πάθησης;

Για την διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου είναι απαραίτητο ο ασθενής να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό. Ο ιατρός, μέσω της κλινικής εξέτασης,  θα ελέγξει αν υπάρχουν κινητικά ή νευρολογικά προβλήματα. Στην συνέχεια, θα συστήσει  στον ασθενή να πραγματοποιήσει είτε ακτινογραφία είτε μαγνητική τομογραφία, ώστε να βρεθεί η αιτία που οδηγεί στο αυχενικό σύνδρομο.

 

Πώς αντιμετωπίζεται το αυχενικό σύνδρομο;

Η θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται από την ένταση των συμπτωμάτων του ασθενή. Όταν τα συμπτώματα που εμφανίζονται  είναι ήπια ο ιατρός θα συστήσει συντηρητική θεραπεία με τη χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι επίμονα κι η κατάσταση δεν βελτιώνεται με τη φαρμακευτική αγωγή , τότε συνιστάται χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος με δισκεκτομή.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Αυχενικό Σύνδρομο και την αντιμετώπισή του,  μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη , για μία ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και μία έμπειρη γνώμη.

 

Πέτρος Μπουντογιάννης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Στρατιωτικός Ιατρός

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματιολόγος Πέτρος Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο ΚΑΤ και σε ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας (Addenbrookes Hospital, Hinchingbrooke Hospital). Μετά την λήψη του τίτλου της ειδικότητας εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική Καταγμάτων της Πυέλου (κατάγματα λεκάνης) στο νοσοκομείο Hull Royal Infirmary της Μεγάλης Βρετανίας.

Επισκεφθείτε το Ιατρείο

Μοσχοπούλου 3, Κατεχάκη 11526, Αθήνα 

Πρόσβαση από το Μετρό (χάρτης)

Κλείστε Ραντεβού

Καλέστε καθημερινά 
09:00 - 21:00 στο τηλέφωνο 211 41 28 732

Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών
698 35 10 299

   Facebook

   Instagram

   Youtube

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ