Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

Ως αρθροπλαστική γόνατος ορίζεται η χειρουργική επέμβαση που έχει στόχο την ανάπλαση της άρθρωσης του γόνατος μετά από σοβαρές καταστροφές που έχει υποστεί. Η αρθροπλαστική χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας ή μετά από σοβαρό τραυματισμό, οπότε οι χόνδροι έχουν καταστραφεί και προκαλούν οξύ πόνο στον ασθενή. Η επέμβαση περιλαμβάνει την τοποθέτηση μεταλλικών  προθέσεων που αντικαθιστούν τα πάσχοντα τμήματα του γόνατος και προστατεύουν την άρθρωση.

 

Ποιος είναι ο σκοπός της αρθροπλαστικής γόνατος;

Ο σκοπός της αρθροπλαστικής γόνατος είναι η ανακατασκευή της άρθρωσης με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή να κινείται φυσιολογικά, επιτρέποντας δηλαδή την κάμψη και την έκταση του γόνατος χωρίς πόνο. Οι επεμβάσεις αρθροπλαστικής που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει πως, μετά την εγχείρηση, ο ασθενής απολαμβάνει από την πρώτη μέρα την ανώδυνη βάδιση που είχε στερηθεί.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις που οδηγούν στην αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική στην περιοχή του γόνατος διενεργείται μετά την εμφάνιση των παρακάτω ενδείξεων:

 • Οξύς πόνος
 • Οίδημα
 • Δυσκαμψία
 • Αδυναμία συμμετοχής σε καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. περπάτημα, ανάβαση σκάλας)
 • Κακή ψυχολογία, λόγω της αίσθησης αδυναμίας

 

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής γόνατος;

Σήμερα, η αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων επεμβάσεων για τους παρακάτω λόγους:

 • Η άρθρωση μπορεί να ελεγχθεί πλήρως
 • Υπάρχει καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα
 • Ο χρόνος της επέμβασης μειώνεται
 • Εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας, χωρίς επιπλοκές
 • Το χειρουργικό τραύμα είναι μικρότερο, μειώνοντας την αιμορραγία
 • Υπάρχει σημαντική βελτίωση των κινήσεων ήδη από τις πρώτες εβδομάδες
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος

 

Τι προηγείται της επέμβασης της αρθροπλαστικής γόνατος;

Πριν από οποιαδήποτε διαδικασία, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ύστερα, προχωρά στην εξέταση και στην διάγνωση της πάθησης, ενώ έπειτα ο ιατρός εξηγεί στον ασθενή το τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η επέμβαση, απαντώντας σε ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν. Παράλληλα, ανάλογα την περίπτωση, ο ιατρός προτείνει τη λήψη ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας, ώστε να καθοριστεί η έκταση της βλάβης.

 

   

Αρθροπλαστική γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας ή μετά από σοβαρό τραυματισμό, οπότε οι χόνδροι έχουν καταστραφεί και προκαλούν οξύ πόνο στον ασθενή.

 

 

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση της αρθροπλαστικής γόνατος;

Η διαδικασία της αρθροπλαστικής γόνατος πραγματοποιείται στα ακόλουθα στάδια:

1ο Στάδιο

Ο αναισθησιολόγος προχωρά στην αναισθησία, συνήθως περιοχική, που εξασφαλίζει καλή μετεγχειρητική αναλγησία και δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης.

 2ο Στάδιο

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός πραγματοποιεί τη χειρουργική προσπέλαση  στο πρόσθιο μέρος της άρθρωσης. Αφαιρούνται τα φθαρμένα κομμάτια της άρθρωσης και αντικαθίστανται από μεταλλικές προθέσεις. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με ακρίβεια είναι υψίστης σημασίας, γι αυτό η διαδικασία ελέγχεται διαρκώς από ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία και για αυτό πρέπει να γίνεται από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό.

3ο Στάδιο

Η σύγκλειση του τραύματος κατά την ανατομική τάξη εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή λειτουργία των μυών πέριξ του γόνατος και άρα τη γρήγορη αποκατάσταση.

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί συνολικά περίπου 2 ώρες.

 

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που παραμένει ο ασθενής στο νοσοκομείο κατά την αρθροπλαστική επέμβαση;

Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο πραγματοποιείται την ημέρα της επέμβασης και συνήθως  ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο 2 - 3 ημέρες μετά την επέμβαση. Βέβαια, σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο από τον ιατρό, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω παρακολούθηση. Τότε, ενδέχεται η παραμονή του στο νοσοκομείο για παραπάνω διάστημα.

 

Ποια είναι τα βήματα μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Ο ασθενής μετά την αρθροπλαστική επέμβαση γόνατος θα πρέπει να παρακολουθείται από έναν φυσικοθεραπευτή. Εκείνος θα του προτείνει την κατάλληλη θεραπεία και ασκήσεις που θα τον βοηθήσουν να επανέλθει όσον το δυνατόν συντομότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Για τον πρώτο καιρό πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άθληση και οι απότομες κινήσεις που μπορεί να επιβαρύνουν το γόνατο.

 

Ενδέχεται να υπάρχουν επιπλοκές μετά την αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική είναι μια ασφαλής επέμβαση που αποκαθιστά την ικανότητα του ασθενούς να συμμετέχει στις δραστηριότητές του χωρίς πόνο. Η μόλυνση του τραύματος είναι από τις σπάνιες καταστάσεις που μπορεί να επιπλέξουν την επέμβαση.

Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Πέτρος Μπουντογιάννης έχει πολυετή εμπειρία σε χειρουργικές επεμβάσεις όπως η Αρθροπλαστική Γόνατος και είναι ο πλέον κατάλληλος για να απαντήσει τα ερωτήματά σας σχετικά με τη συγκεκριμένη επέμβαση. Ο ίδιος δίνει έμφαση στην εξατομικευμένη θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κάθε ασθενή.

 

 

Χρειάζεστε βοήθεια;

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ολικής καταστροφής των αρθρικών επιφανειών, όπως για παράδειγμα προχωρημένης αρθρίτιδας, όπου οι χόνδροι έχουν καταστραφεί και τα οστά του ισχίου εφάπτονται μεταξύ τους. Η τριβή προκαλεί σημαντικά προβλήματα, πόνο και παραμόρφωση των οστών και για αυτό απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση. 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που παραπέμπουν στην ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Όταν ο ασθενής παρατηρήσει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε είναι σημαντικό να επισκεφτεί έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό:

 • Άλγος στην περιοχή του ισχίου
 • Αίσθημα ακαμψίας στην άρθρωση της συγκεκριμένης περιοχής
 • Αδυναμία ολοκλήρωσης καθημερινών κινήσεων, όπως για παράδειγμα το περπάτημα
 • Προβλήματα και δυσχέρειες σε άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα στη μέση, στο γόνατο κλπ.

Τι προηγείται της επέμβασης;

Πριν την επέμβαση, ο ασθενής προβαίνει σε μια σειρά εξετάσεων, ώστε να εντοπισθούν άλλα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως επηρεάσουν την έκβαση της αρθροπλαστικής ισχίου. Πραγματοποιείται ακτινογραφία και σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η αξονική τομογραφία, για μια πιο λεπτομερή απεικόνιση της πάσχουσας περιοχής. Είναι εξίσου σημαντικό, ο Ιατρός να έχει γνώση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς.

 

Πώς πραγματοποιείται η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Αρχικά πραγματοποιείται  η αναισθησία (είτε ολική είτε περιοχική – μόνο στο κάτω μέρος του σώματος) και ο ασθενής ετοιμάζεται για το χειρουργείο.

Μέσω της αρθροπλαστικής ισχίου, ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός αφαιρεί τα σημεία τα οποία έχουν καταστραφεί σημαντικά και τα αντικαθιστά με προσθετικά υλικά. Οι ειδικές αυτές μεταλλικές προθέσεις τοποθετούνται στη θέση της φθαρμένης κεφαλής του μηριαίου οστού και την αντίστοιχη περιοχή της λεκάνης. Ενδιάμεσα τοποθετείται κάποιο μαλακό υλικό υψηλής τεχνολογίας, συνήθως από πολυαιθυλένιο ή κεραμικό, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή κίνηση των αρθρικών επιφανειών και η αντοχή της αρθροπλαστικής στο χρόνο. Η όλη διαδικασία τοποθέτησης  των προθέσεων παρακολουθείται συνεχώς από ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη ακρίβεια σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. 

 

   

Ολική Αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια σύγχρονη χειρουργική μέθοδος, η οποία παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις κλασσικές χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Πόσο χρόνο διαρκεί η επέμβαση και πότε ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του;

Η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Συνήθως, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μέσα σε 2 – 3 ημέρες. Ωστόσο, αν ο ασθενής πάσχει από άλλα παθολογικά προβλήματα είναι πιθανόν να παραμείνει παρισσότερο, με σκοπό την παρακολούθησή του μετά την επέμβαση.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με τις  σύγχρονες  χειρουργικές μεθόδους  παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις κλασσικές χειρουργικές επεμβάσεις:

 • Δυνατότητα πλήρους ελέγχου της άρθρωσης, επιτρέποντας στο θεράποντα Ιατρό να έχει λειτουργικότερο αποτέλεσμα
 • Μείωση του χρόνου της επέμβασης
 • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επιπλοκών
 • Μικρό χειρουργικό τραύμα
 • Ελάττωση της αιμορραγίας
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος

Ποια είναι η μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενή;

Μετεγχειρητικά, ο Ιατρός προτείνει στους ασθενείς την αποχή τους από δραστηριότητες που απαιτούν υψηλή δυναμική, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο και τα αθλήματα αντοχής για λίγο καιρό. Ο ασθενής μετά την αρθροπλαστική επέμβαση ισχίου, θα πρέπει να ακολουθήσει πρόγραμμα «κινησιοθεραπείας» υπό την επίβλεψη ενός φυσικοθεραπευτή, με στόχο την ενδυνάμωση των μυών που βρίσκονται στην περιοχή.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές που ενέχει η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Η επιπλοκή, που σπάνια μπορεί να εμφανιστεί, είναι η μόλυνση του εμφυτεύματος που θα τοποθετηθεί. Ωστόσο, η επιλογή ενός εξειδικευμένου και έμπειρου Ορθοπαιδικού Χειρουργού ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εμφάνισης ακόμα και αυτή της επιπλοκής.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Π. Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή της Αρθροπλαστικής Ισχίου χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες και ανώδυνες τακτικές.

 

 

 

Χρειάζεστε βοήθεια;

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μια από τις συχνότερες κακώσεις που επισυμβαίνουν στην άρθρωση του γόνατος. Ιδιαίτερα, η κάκωση αυτή συμβαίνει συχνότερα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, λόγω των απότομων στροφικών κινήσεων.   

Τί είναι ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος αποτελεί ένα από τα βασικότερα ανατομικά μέρη του γόνατος. Η άρθρωση του γόνατος έχει δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω. Πρόκειται για δύο ινοχόνδρινες κατασκευές με ημισεληνοειδές σχήμα, η σύσταση των οποίων είναι πλούσια σε κολλαγόνο και νερό. Οι μηνίσκοι εντοπίζονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών του μηρού και της κνήμης και δρουν προστατευτικά των αρθρικών επιφανειών του γόνατος. Τα ανατομικά στοιχεία αυτά, εξασφαλίζουν τη σταθερότητα της άρθρωσης, ενώ ταυτόχρονα απορροφούν τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.

 

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου ή αλλιώς υπακρωμιακής προστριβής αποτελεί έναν από τους συχνότερους παράγοντες που προκαλούν πόνο στην άρθρωση του ώμου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια στροφικών κινήσεων.

Το σύνδρομο αυτό είναι αποτέλεσμα της  προστριβής της κεφαλής του βραχιονίου στο ακρώμιο. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από το 50% των περιπτώσεων πόνου στον ώμο εμπίπτουν στο σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου.

 

 

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι αποτέλεσμα του σχηματισμού αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελείται από τέσσερις τένοντες, οι οποίοι επιτρέπουν την ανύψωση και την περιστροφή του ώμου. Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία που προκαλεί πόνο στον ώμο. Η πάθηση αυτή παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Πέτρος Μπουντογιάννης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Στρατιωτικός Ιατρός

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματιολόγος Πέτρος Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο ΚΑΤ και σε ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας (Addenbrookes Hospital, Hinchingbrooke Hospital). Μετά την λήψη του τίτλου της ειδικότητας εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική Καταγμάτων της Πυέλου (κατάγματα λεκάνης) στο νοσοκομείο Hull Royal Infirmary της Μεγάλης Βρετανίας.

Επισκεφθείτε το Ιατρείο

Μοσχοπούλου 3, Κατεχάκη 11526, Αθήνα 

Πρόσβαση από το Μετρό (χάρτης)

Κλείστε Ραντεβού

Καλέστε καθημερινά 
09:00 - 21:00 στο τηλέφωνο 211 41 28 732

Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών
698 35 10 299

   Facebook

   Instagram

   Youtube

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ