Ολική Αρθροπλαστική ισχίου

 

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ολικής καταστροφής των αρθρικών επιφανειών, όπως για παράδειγμα προχωρημένης αρθρίτιδας, όπου οι χόνδροι έχουν καταστραφεί και τα οστά του ισχίου εφάπτονται μεταξύ τους. Η τριβή προκαλεί σημαντικά προβλήματα, πόνο και παραμόρφωση των οστών και για αυτό απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση. 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που παραπέμπουν στην ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Όταν ο ασθενής παρατηρήσει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε είναι σημαντικό να επισκεφτεί έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό:

  • Άλγος στην περιοχή του ισχίου
  • Αίσθημα ακαμψίας στην άρθρωση της συγκεκριμένης περιοχής
  • Αδυναμία ολοκλήρωσης καθημερινών κινήσεων, όπως για παράδειγμα το περπάτημα
  • Προβλήματα και δυσχέρειες σε άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα στη μέση, στο γόνατο κλπ.

 

Τι προηγείται της επέμβασης;

Πριν την επέμβαση, ο ασθενής προβαίνει σε μια σειρά εξετάσεων, ώστε να εντοπισθούν άλλα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως επηρεάσουν την έκβαση της αρθροπλαστικής ισχίου. Πραγματοποιείται ακτινογραφία και σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η αξονική τομογραφία, για μια πιο λεπτομερή απεικόνιση της πάσχουσας περιοχής. Είναι εξίσου σημαντικό, ο Ιατρός να έχει γνώση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς.

 

Πώς πραγματοποιείται η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Αρχικά πραγματοποιείται  η αναισθησία (είτε ολική είτε περιοχική – μόνο στο κάτω μέρος του σώματος) και ο ασθενής ετοιμάζεται για το χειρουργείο.

Μέσω της αρθροπλαστικής ισχίου, ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός αφαιρεί τα σημεία τα οποία έχουν καταστραφεί σημαντικά και τα αντικαθιστά με προσθετικά υλικά. Οι ειδικές αυτές μεταλλικές προθέσεις τοποθετούνται στη θέση της φθαρμένης κεφαλής του μηριαίου οστού και την αντίστοιχη περιοχή της λεκάνης. Ενδιάμεσα τοποθετείται κάποιο μαλακό υλικό υψηλής τεχνολογίας, συνήθως από πολυαιθυλένιο ή κεραμικό, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή κίνηση των αρθρικών επιφανειών και η αντοχή της αρθροπλαστικής στο χρόνο. Η όλη διαδικασία τοποθέτησης  των προθέσεων παρακολουθείται συνεχώς από ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη ακρίβεια σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. 

 

   

Ολική Αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια σύγχρονη χειρουργική μέθοδος, η οποία παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις κλασσικές χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Πόσο χρόνο διαρκεί η επέμβαση και πότε ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του;

Η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Συνήθως, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μέσα σε 2 – 3 ημέρες. Ωστόσο, αν ο ασθενής πάσχει από άλλα παθολογικά προβλήματα είναι πιθανόν να παραμείνει παρισσότερο, με σκοπό την παρακολούθησή του μετά την επέμβαση.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με τις  σύγχρονες  χειρουργικές μεθόδους  παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις κλασσικές χειρουργικές επεμβάσεις:

  • Δυνατότητα πλήρους ελέγχου της άρθρωσης, επιτρέποντας στο θεράποντα Ιατρό να έχει λειτουργικότερο αποτέλεσμα
  • Μείωση του χρόνου της επέμβασης
  • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επιπλοκών
  • Μικρό χειρουργικό τραύμα
  • Ελάττωση της αιμορραγίας
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος

 

Ποια είναι η μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενή;

Μετεγχειρητικά, ο Ιατρός προτείνει στους ασθενείς την αποχή τους από δραστηριότητες που απαιτούν υψηλή δυναμική, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο και τα αθλήματα αντοχής για λίγο καιρό. Ο ασθενής μετά την αρθροπλαστική επέμβαση ισχίου, θα πρέπει να ακολουθήσει πρόγραμμα «κινησιοθεραπείας» υπό την επίβλεψη ενός φυσικοθεραπευτή, με στόχο την ενδυνάμωση των μυών που βρίσκονται στην περιοχή.

 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές που ενέχει η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Η επιπλοκή, που σπάνια μπορεί να εμφανιστεί, είναι η μόλυνση του εμφυτεύματος που θα τοποθετηθεί. Ωστόσο, η επιλογή ενός εξειδικευμένου και έμπειρου Ορθοπαιδικού Χειρουργού ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εμφάνισης ακόμα και αυτή της επιπλοκής.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Π. Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή της Αρθροπλαστικής Ισχίου χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες και ανώδυνες τακτικές.

 

Χρειάζεστε βοήθεια;

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Πέτρος Μπουντογιάννης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Στρατιωτικός Ιατρός

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματιολόγος Πέτρος Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο ΚΑΤ και σε ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας (Addenbrookes Hospital, Hinchingbrooke Hospital). Μετά την λήψη του τίτλου της ειδικότητας εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική Καταγμάτων της Πυέλου (κατάγματα λεκάνης) στο νοσοκομείο Hull Royal Infirmary της Μεγάλης Βρετανίας.

Επισκεφθείτε το Ιατρείο

Μοσχοπούλου 3, Κατεχάκη 11526, Αθήνα 

Πρόσβαση από το Μετρό (χάρτης)

Κλείστε Ραντεβού

Καλέστε καθημερινά 
09:00 - 21:00 στο τηλέφωνο 211 41 28 732

Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών
698 35 10 299

   Facebook

   Instagram

   Youtube

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ