Αρθροπλαστική Γόνατος. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Με τον όρο Αρθροπλαστική γόνατος νοείται η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες αντικαθίστανται από μεταλλικές προθέσεις.

Πότε χρειάζεται να πραγματοποιηθεί η επέμβαση της Αρθροπλαστικής γόνατος;

Η επέμβαση πραγματοποιείται όταν ο αρθρικός χόνδρος του γόνατος έχει υποστεί σοβαρές φθορές, συνήθως ως αποτέλεσμα της πρωτοπαθούς εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας. Πιο σπάνια, η εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου επέρχεται συνεπεία προηγούμενου τραυματισμού ή χειρουργικής επέμβασης. Η φθορά, συνήθως, ξεκινάει από μια μικρή περιοχή της άρθρωσης και στην συνέχεια εξαπλώνεται σταδιακά, σε χρονικό διάστημα κάποιων μηνών ή ετών. Τις περισσότερες φορές, οι φθορές αυτές προκαλούν τριβές κατά την κίνηση του γόνατος.

Κατά την διάρκεια αυτής της πορείας εκφύλισης του γόνατος δημιουργούνται οστικές προεξοχές ή αλλιώς οστεόφυτα, που περιορίζουν περισσότερο την κινητικότητα της άρθρωσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα που οδηγούν στην πραγματοποίηση της Αρθροπλαστικής γόνατος;

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην περιοχή του γόνατος. Στα αρχικά στάδια παρουσιάζεται κατά την διάρκεια φυσικών δραστηριοτήτων, ενώ στα τελικά στάδια της νόσου ο πόνος εμφανίζεται και στη φάση ανάπαυσης του γόνατος, επηρεάζοντας ακόμα και τον νυχτερινό ύπνο του ασθενούς. Τις περισσότερες φορές το γόνατο γίνεται δύσκαμπτο κι η κινητικότητα του περιορίζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο ασθενής δυσκολεύεται να σταθεί όρθιος, καθώς η άρθρωση δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Τέλος, παρουσιάζεται ατροφία του τετρακεφάλου μυός, γεγονός που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της άρθρωσης.

Πότε τίθεται η ένδειξη για την πραγματοποίηση της επέμβασης;

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός αξιολογεί την συνολική λειτουργική κατάσταση του γόνατος. Παράγοντες που λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν είναι η συχνότητα και ένταση του πόνου, η ικανότητα του ασθενούς να ανεβαίνει σκάλες, η απόσταση που μπορεί ο ασθενής να διανύσει βάδην.

Η κλινική εξέταση συνήθως αποκαλύπτει οίδημα, κριγμό, περιορισμό στην κίνηση και συχνά παραμόρφωση του γόνατος.

Η απεικόνιση της άρθρωσης με απλή ακτινογραφία συνήθως αναδεικνύει στένωση των μεσάρθριων διαστημάτων, παρουσία οστεοφύτων και διαταραχή του άξονα του γόνατος. Η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας συνήθως είναι περιττή.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση της Αρθροπλαστικής γόνατος;

Ο ασθενής συνήθως λαμβάνει περιοχική αναισθησία. Η επέμβαση διενεργείται με χρήση μικρής  τομής στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Η χρήση εμφυτευμάτων τελευταίας τεχνολογίας και η καθοδήγηση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και  ειδικού λογισμικού επιτυγχάνουν

  • Μικρότερο χειρουργικό χρόνο
  • Λιγότερη απώλεια αίματος
  • Μεγάλη ακρίβεια στην τοποθέτηση των προθέσεων

Οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες αντικαθίστανται από μεταλλικές προθέσεις (εμφυτεύματα) και ανάμεσά τους η τοποθέτηση πολυαιθυλενίου εξασφαλίζει την ομαλή κατανομή των φορτίων και την αρμονική κίνηση της άρθρωσης.

Ποια είναι η διαδικασία μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής κινητοποιείται με φυσιοθεραπευτή λίγες ώρες μετά το τέλος της επέμβασης. Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί συνήθως τρεις ημέρες. Η χρήση βοηθημάτων  καθίσταται περιττή λίγες ημέρες μετά την επέμβαση. 

Η επιστροφή στις πλήρεις φυσικές δραστηριότητες διαρκεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Η μόλυνση είναι η πιο επικίνδυνη επιπλοκή. Οι σύγχρονες μέθοδοι χειρουργικής και αποκατάστασης έχουν εκμηδενίσει τα επεισόδια θρομβώσεων.

Η επιλογή του κατάλληλου Ορθοπαιδικού Χειρουργού που έχει  εμπειρία και γνώση στην επέμβαση της αρθροπλαστικής γόνατος μπορεί να μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών.

Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με την αρθοπλαστική γόνατος,  μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη για να σας κατευθύνει και να προτείνει την κατάλληλη λύση στο πρόβλημά σας.

 

Πέτρος Μπουντογιάννης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Στρατιωτικός Ιατρός

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματιολόγος Πέτρος Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο ΚΑΤ και σε ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας (Addenbrookes Hospital, Hinchingbrooke Hospital). Μετά την λήψη του τίτλου της ειδικότητας εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική Καταγμάτων της Πυέλου (κατάγματα λεκάνης) στο νοσοκομείο Hull Royal Infirmary της Μεγάλης Βρετανίας.

Επισκεφθείτε το Ιατρείο

Μοσχοπούλου 3, Κατεχάκη 11526, Αθήνα 

Πρόσβαση από το Μετρό (χάρτης)

Κλείστε Ραντεβού

Καλέστε καθημερινά 
09:00 - 21:00 στο τηλέφωνο 211 41 28 732

Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών
698 35 10 299

   Facebook

   Instagram

   Youtube

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ