Βλαισός Μεγάλος Δάκτυλος ποδιού

Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος ποδιού ή κοινώς «κότσι» αποτελεί μια συχνή πάθηση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο δάχτυλο μετακινείται προς τα έξω έχοντας ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια καλοήθης προεξοχή στην εσωτερική πλευρά της άρθρωσης. Τις περισσότερες φορές, το κότσι του δαχτύλου συνοδεύεται και με την στροφή του μεγάλου βλαισού  δακτύλου και την παραμόρφωση του δεύτερου δακτύλου.

Πώς δημιουργείται η πάθηση του βλαισού μεγάλου δακτύλου;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη  αιτία για την εμφάνιση της πάθησης. Ωστόσο, συχνά οι ασθενείς κάνουν  πολύωρη χρήση στενών και μη κατάλληλων υποδημάτων. Τέτοια υποδήματα είναι αυτά που έχουν στενή μύτη στο μπροστινό μέρος και ψηλό τακούνι με αποτέλεσμα τα δάκτυλα των ποδιών να πιέζονται και να βρίσκονται σε μη φυσιολογική θέση.

Επίσης, αιτία που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης του βλαισού μεγάλου δακτύλου αποτελεί κι η κληρονομικότητα, καθώς σύμφωνα με αρκετές έρευνες εμφανίζεται σε μέλη της ίδιας οικογένειας με πρώτου βαθμού συγγένεια.

Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση του βλαισού μεγάλου δακτύλου;

Η θεραπεία για την πάθηση του βλαισού μεγάλου δακτύλου πραγματοποιείται ανάλογα με το στάδιο παραμόρφωσης που έχει ο κάθε ασθενής. Στην περίπτωση όπου η παραμόρφωση δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, ο Ορθοπαιδικός θα προτείνει χρήση μαλακών υποδημάτων. Η χρήση νάρθηκα έχει αμφίβολα αποτελέσματα.

Ωστόσο, αν η παραμόρφωση έχει προχωρήσει και ο ασθενής αντιμετωπίζει πέρα από αισθητικούς προβληματισμούς και λειτουργικούς όπως:

  • Πόνος στην περιοχή του δακτύλου
  • Δυσκολία βάδισης κατά την χρήση υψηλών τακουνιών
  • Δυσκολία βάδισης ακόμα και σε ανατομικά υποδήματα

Ο ασθενής οφείλει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ώστε να φέρει το δάκτυλο στη φυσιολογική του θέση. Τις περισσότερες φορές, διενεργείται συνδυασμός διόρθωσης του άξονα του οστού (οστεοτομίες) καθώς και εξισορρόπηση των μαλακών μορίων (σύνδεσμοι, τένοντες). Οι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί, συχνά, πραγματοποιούν διεγχειρητικές ακτινογραφίες ώστε να επιβεβαιώσουν την ευθυγράμμιση του δακτύλου. Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το στάδιο παραμόρφωσης του δακτύλου.

Πόσος χρόνος απαιτείται για την πλήρη αποκατάσταση του δακτύλου;

Η αποκατάσταση του δακτύλου εξαρτάται από την παραμόρφωση που είχε υποστεί το δάκτυλο. Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, η αποκατάσταση είναι αργή και απαιτείται, συνήθως, 1 με 2 μήνες ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο και τα πόδια να ανακτήσουν την ευκινησία που είχαν. Ωστόσο, είναι απαραίτητο για την πρόληψη υποτροπής ο ασθενής να φοράει ανατομικά υποδήματα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον Βλαισό Μεγάλο Δάκτυλο ποδιού μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Μπουντογιάννη. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας. 

 

Πέτρος Μπουντογιάννης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Στρατιωτικός Ιατρός

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματιολόγος Πέτρος Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο ΚΑΤ και σε ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας (Addenbrookes Hospital, Hinchingbrooke Hospital). Μετά την λήψη του τίτλου της ειδικότητας εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική Καταγμάτων της Πυέλου (κατάγματα λεκάνης) στο νοσοκομείο Hull Royal Infirmary της Μεγάλης Βρετανίας.

Επισκεφθείτε το Ιατρείο

Μοσχοπούλου 3, Κατεχάκη 11526, Αθήνα 

Πρόσβαση από το Μετρό (χάρτης)

Κλείστε Ραντεβού

Καλέστε καθημερινά 
09:00 - 21:00 στο τηλέφωνο 211 41 28 732

Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών
698 35 10 299

   Facebook

   Instagram

   Youtube

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ