Άρθρα

Κάταγμα ισχίου: Πρόληψη - Μέσο προστασίας

Πρόληψη

Τα παρακάτω βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να προφυλαχθείτε από κατάγματα του ισχίου μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πτώσεων: 

  • Θωρακίστε το σπίτι σας. Διατηρείτε το σπίτι σας καλά φωτισμένο και χωρίς αντικείμενα που μπορεί να σας κάνουν να σκοντάψετε και να πέσετε. Αποφύγετε τα χαλιά και τα εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια. Τοποθετήστε τα έπιπλα σε σημεία που δεν είναι πιθανό να σκοντάψετε σε αυτά. Εξετάστε την πιθανή τοποθέτηση χειρολαβών στο μπάνιο σας, αντιολισθητικών υλικών στα σκαλιά και κουπαστή κατά μήκος της σκάλας.
  • Φοράτε κατάλληλα παπούτσια. Αν είστε ηλικιωμένος, να φοράτε λεπτότερα, επίπεδα παπούτσια με χοντρή σόλα. Τα ελαστικά αθλητικά παπούτσια μπορεί να μειώσουν την ισορροπία σας και να συμβάλουν σε πτώσεις.
  • Αποφύγετε τα τακούνια και τα σανδάλια με λεπτά κορδόνια. Αποφύγετε τα παπούτσια που γλιστρούν ή αντίθετα κολλούν πολύ.
  • Αποφύγετε τις επικίνδυνες δραστηριότητες. Να είστε προσεκτικοί, όταν εκτελείτε εργασίες που απαιτούν τη χρήση σκάλας. Ζητήστε βοήθεια. Αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, να σκαρφαλώνετε και να κάνετε έντονες δραστηριότητες.
  • Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας. Η κακή όραση είναι συνηθισμένη αιτία πτώσεων. Αν δυσκολεύεστε να δείτε, εξετάστε τα μάτια σας. Η χρήση των κατάλληλων γυαλιών και η ικανότητα να μπορείτε να δείτε καλά μέσα στο σπίτι σας μεγαλώνουν τις πιθανότητες να δείτε αντικείμενα πάνω στα οποία μπορεί να σκοντάψετε.
  • Να λαμβάνετε υπόψη σας τις παρενέργειες των φαρμάκων. Η αδυναμία και η ζαλάδα είναι παρενέργειες πολλών φαρμάκων. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσης. Μιλήστε με το γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων σας.

 

Μέσο Προστασίας Ισχίου

Ένα αποτελεσματικό μέτρο, που δε θα προλάβει την πτώση, αλλά θα σας προστατέψει, αν πέσετε, είναι η χρήση ενός μέσου προστασίας του ισχίου. Αυτά τα καλύμματα με επένδυση, που φοριούνται εξωτερικά, μοιάζουν με τα προστατευτικά καλύμματα που φοράνε οι παίκτες του χόκεϊ ή οι τερματοφύλακες, για να αποφεύγουν τους τραυματισμούς. Μια έρευνα που περιλάμβανε ενεργούς ηλικιωμένους που φορούσαν τέτοια μέσα προστασίας έδειξε ότι μειώθηκε πάνω από 60% ο κίνδυνος καταγμάτων που οφείλονται σε πτώση.

Τα μέσα προστασίας είναι αρκετά μικρά, έτσι ώστε να μπορούν να φορεθούν μέσα από φούστες ή παντελόνια, και δεν περιορίζουν τις δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή το κάθισμα.

 

Πέτρος Μπουντογιάννης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Στρατιωτικός Ιατρός

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματιολόγος Πέτρος Μπουντογιάννης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο ΚΑΤ και σε ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας (Addenbrookes Hospital, Hinchingbrooke Hospital). Μετά την λήψη του τίτλου της ειδικότητας εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική Καταγμάτων της Πυέλου (κατάγματα λεκάνης) στο νοσοκομείο Hull Royal Infirmary της Μεγάλης Βρετανίας.

Επισκεφθείτε το Ιατρείο

Μοσχοπούλου 3, Κατεχάκη 11526, Αθήνα 

Πρόσβαση από το Μετρό (χάρτης)

Κλείστε Ραντεβού

Καλέστε καθημερινά 
09:00 - 21:00 στο τηλέφωνο 211 41 28 732

Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών
698 35 10 299

   Facebook

   Instagram

   Youtube

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ